dissabte, 10 d’octubre de 2015

CUP: desobediència, pla d'emergència social i parlament constituent. Reaccions de JuntsXSí, C's i PP
Ahir, 8 d'octubre, sis diputats electes de la CUP -Anna Gabriel, Albert Botran, Bernat Salellas, Eulàlia Reguant, Antonio Baños i Josep Manel Busqueta- van exposar les condicions amb les que estan negociant el procés independentista amb Junts pel Sí. Van defensar un compromís de ruptura amb la legalitat de l'Estat espanyol, la desobediència al Tribunal Constitucional i a les lleis Wert, mordassa i de revisió de l'avortament, un pla de xoc d'emergència social i la proclamació del Parlament de Catalunya com a Parlament Constituent per a la redacció de la Constitució de la República Catalana.
Aquí està la seva intervenció (vídeo) seguida d'una selecció de les seves frases més emblemàtiques:
 VALORACIÓ DEL 27S 
"El 27S el sí va guanyar respecte del no rotund. L'independentisme creix per l'esquerra i l'esquerra s'orienta a l'independentisme".
"Les eleccions les ha guanyat Junts pel Sí. Però ara no ens asseiem a parlar d'un govern autonòmic, sinó de la construcció de la república, d'allò que suma i d'allò que no".

 DESOBEDIÈNCIA IMMEDIATA  
"No serem l’acompanyament per a un acord amb l'Estat o la reedició d'un pacte entre les elits".
"Hi ha d'haver ruptura democràtica. De com i quan, podem parlar ".
"Si aquest procés va de debò, hi haurà ruptura. I la ruptura s'ha de produir abans de la proclamació d'un govern o d'un president".
"No es pot construir una República catalana dins de la legalitat espanyola. Cal trencar en algun moment".

"Es requereix unilateralitat. La unilateralitat és necessària, precisament perquè l'estratègia de l'Estat és no reconèixer res, no moure’s, i dividir-nos".
"Volem que es declari institucionalment la incompetència del Tribunal Constitucional".
"No acatarem alguns dels principals embats de l'Estat contra els drets fonamentals, com la Llei Wert, l'anomenada llei mordassa o la reforma de la Llei de l'avortament"
"Per transformar la vida dels ciutadans cal aplicar les lleis aprovades pel Parlament i que ara no podem aplicar, perquè han estat suspeses cautelarment pel Tribunal Constitucional".
"Necessitem la capacitat de lluita, resistència i mobilització que han demostrat a les Illes i al País Valencià".

 PLA DE XOC D'EMERGÈNCIA SOCIAL 
"És l'hora de passar de la retòrica del procés al contingut"
"Calen mesures d'urgència imprescindibles per millorar les condicions materials de les classes populars"
"Cal implementar la moratòria dels desnonaments; és imprescindible l'aplicació de la renda garantida; que s'acabi l'apartheid sanitari ".

"Hi ha deu privatitzacions que, si es realitzen, ens acosten a un model elitista, especulatiu i agressiu amb el territori i els drets socials".
"Avui diem que mai fallarem a la plena llibertat política que mereix el nostre poble, però també exigim que tampoc es falli a la justícia social, i s'ha fallat molt en els últims anys".

 PROCLAMACIÓ DEL PARLAMENT CATALÀ 
 COM PARLAMENT  CONSTITUENT 
"Hem vingut a canviar les coses. A obrir un nou cicle democràtic i a fer irreversible el procés. No hi haurà govern autonòmic, sinó govern de transició a la república ".
"El Parlament haurà de convertir-se en una assemblea constituent".
"El Parlament no ha de ser un legislador autonòmic, ha de ser l'articulació central del procés constituent. Per això, digui el que digui la legalitat espanyola, ha de ser un Parlament constituent. I en aquest procés cal tenir present, com en el 9-N, a totes les persones del país, independentment de la marginació política que pateixin".

"La constitució catalana no pot ser només un paper, serà el fruit d'un procés popular, un autèntic motor de vertebració polític".
"A Madrid, com a Catalunya, alguna gent intenta associar el procés independentista a una persona en concret (a Artur Mas). Sabem que el procés és col·lectiu, plural i profund. No obstant això aquí no sobra ningú i en el procés cap a la independència són necessàries totes les persones".
"El procés constituent no pot deixar ningú darrere i, si ho fa, no avançarà. La república catalana o serà la de la dignitat de les persones o no serà". JUNTS PEL SÍ I ROMEVA D’ACORD AMB LA CUP 

El cap de llista de la candidatura de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha assegurat aquest divendres que està “d'acord pràcticament en tot” el full de ruta que la CUP va presentar aquest dijous al vespre a Barcelona. Romeva afirma que JxS està d'acord amb que és més important el “què, el com i el quan” més que no pas el qui, tal com també defensa la CUP. Per això considera que hi ha un “altíssim grau de coincidència” i per tant veu com un fet arribar a un acord, tot i que sense pressa: “Tenim molt de recorregut i el clima és molt bo”, ha afirmat en una entrevista a El món a RAC1.
També ha coincidit amb la CUP en no supeditar el qui, al què i al com anar cap al procés de “desconnexió” amb l'Estat i construir una República Catalana. Per Romeva, el procés constituent “va de dalt a baix i no depèn d'una sola persona”. “El qui sempre ha dem dit que ha de ser secundari”, ha assegurat, tot deixant clar que també és important. “Trobarem una fórmula sobre el qui”, s'ha mostrat convençut, tot reiterant que “davant la magnitud del repte, el qui és important però no parlarem només d'una sola persona”. “Aquest tema es resoldrà”, ha insistit tot remarcant que ara Junts pel Sí no pot canviar el relat que ha mantingut fins ara en què s'ha proposat Artur Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat.
Raül Romeva a RAC -1 l'endemà de la declaració de la CUP. Clica aquí per escoltar-lo
Preguntat sobre els crits de “Romeva, president”, que es van sentir aquest dijous a la conferència de la CUP, el cap de llista de JxS ho ha considerat anecdòtic i ha reiterat, com segons ha fet des de fa tres mesos, que “no he estat ni sóc candidat a president”. “He reiterat aquesta idea des del principi i no sé com fer-ho més clar”, ha comentat.
Romeva ha defensat que aquest procés cal fer-lo “bé” i tant ràpid com sigui possible. “Si no estigués convençut que això acabarà amb una República catalana” no hagués acceptat encapçalar la candidatura unitària, ha remarcat.
Pel que fa a les negociacions amb la CUP; Romeva ha fit que “hi ha molt d'espai a recórrer” i que si estan “anant lents” és perquè es vol arribar a un bon acord i “això reclamar que parlem de tot” amb un únic objectiu: respondre de forma “clara” al mandat clar que va sortir de les urnes.

 REACCIONS DE JUNTS PEL SÍ, CIUTADAN'S I PP 


Vídeo de TV8 amb la valoració d'altres forces polítiques dels plantejaments de la CUP. Intervencions de Jordi Turull i Raül Romeva (Junts pel Sí), Inés Arrimadas (Ciudadanos) i Alicia Sánchez Camacho (PP).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada